Kjo është një sëmundje e zakonshme e lëkurës tek fëmijët. Është kaq e zakonshme sa që njerëzit i kanë dhënë disa emra:

Ekzemë (shumica e njerëzve qe përdorin)

pezmatim i lëkurës

Ekzema atopike (a-top-ic)

Dermatit atopik

Për të shmangur konfuzionin, do të përdorim termin mjekësor dermatit atopik.

Fëmijët shpesh shfaqin dermatit atopik (AD) gjatë vitit të parë të jetës. Nëse një fëmijë shfaq AD gjatë kësaj kohe, sipërfaqe te thata dhe me luspa paraqiten në lëkurë. Këto zona shpesh shfaqen në kokë, ball dhe fytyrë. Këto shfaqe janë shumë të zakonshme në faqe.

Pa marrë parasysh se ku duket, AD shpesh është shumë i bezdisshem me pranine e kruajtjes. Foshnjat mund të fshijnë lëkurën e tyre kundër shtratit ose qilima për të lehtësuar kruarjen.

Tek  fëmijët e të gjitha moshave, kruarja mund të jetë aq intensive saqe një fëmijë nuk mund të flejë. Kruarja mund të çojë në një infeksion të lëkurës.

 Sepse dermatiti atopik mund të zgjasë ne kohe, është e rëndësishme të mësosh se si të kujdesesh për lëkurën. Trajtimi dhe kujdesi i mirë i lëkurës mund të lehtësojë shumë sikletin. Dermatit atopik (AD) duket ndryshe në foshnja, fëmijë dhe të rritur

Foshnjat

AD mund të fillojë herët. Një fëmijë mund të jetë 2 ose 3 muajshe kur fillon AD. Kur AD fillon herët, shpesh shkakton:Një skuqje që duket papritur dhe:e bën lëkurën të thatë, me luspa dhe qe kruhet.format e kokës dhe fytyrës, veçanërisht në faqe (mund të shfaqen në zona të tjera të trupit).

mund të krijoj flluska, pastaj të rrjedh dhe të caj lëngun.

shkakton kruarje që mund të vijnë dhe të shkojnë.

Fërkim kundër shtratit, qilima dhe gjëra të tjera në mënyrë që të qetsohet kruarja.

Veshtiresi gjumi dhe parehati

Infeksionet e lëkurës, të zakonshme për shkak të fërkimit dhe kruajtjes.

Prindërit shpesh shqetësohen se foshnjat e tyre qe po shfaqin AD në zonën e pelenës. Një foshnje rrallë shfaq AD në zonën e tij të pelenës. Lëkura mbetet shumë e lagur për AD.