Shumë njerëz besojnë se venat si merimangës zhvillohen si pasojë e plakjes. Ndërsa është e vërtetë se plakja është një faktor në zhvillimin e këtyre venave të shëmtuara, gjenetika është gjithashtu një faktor kyç.

Spider dhe venat varikoze janë konsideruar si të padëshirueshme kozmetikisht sepse ato janë të shëmtuara dhe të shkaktojnë një pamje jo të shëndetshme.

Cilat janë venat merimangë dhe venat  varikoze?

Edhe pse venat merimangë dhe VV  janë lloje të ndryshme të kushteve të venave, ato kanë ngjashmëri.

Përveç që është më e zakonshme tek gratë, të dyja kushtet mund të zhvillohen për arsye të ngjashme:

Gjenetike

Ndryshimet hormonale

Trauma ose lëndime

Rritje intesitetit  te diellit

Trashje lekures

Kirurgji të mëparshme të venave

Profesionet që kërkojnë periudha të gjata të qëndrimit, duke përfshirë shitjet me pakicë, shoqëruesit e linjave ajrore, mësimdhënien ose infermierinë, janë gjithashtu te prekr nga faktorë të zakonshëm në formimin e venave spider ose varikoze.

Vena të mëdha mund të formohen në fytyrë, por zakonisht zhvillohen në këmbë, duart dhe gjoks. Shpesh janë të fryrë dhe duken të ngritura në sipërfaqen e lëkurës, ndërsa gjarpëron vetëm nën sipërfaqe.

Ata fryhen si rezultat i një vlere anormale brenda venës, duke përmbysur rrjedhën e gjakut dhe duke rritur presionin brenda saj, duke çuar në zhvillimin e venave të reja në drejtim të rrymës.