Cryosurgery është një lloj kirurgjie që përfshin përdorimin e lengut te ftohtë ekstrem për të shkatërruar indet anormale, të tilla si tumoret.

Kirurgjia më shpesh përfshin përdorimin e azotit të lëngshëm, edhe pse dioksidi i karbonit dhe argoni mund të përdoren gjithashtu. Kur azoti i lëngët ka një temperaturë midis -346 dhe -320 ° F, menjëherë ngrihet pothuajse çdo gjë që është në kontakt me të.

Në rastin e indeve njerëzore, ajo mund të vrasë dhe të shkatërrojë qelizat pas kontaktit.

Kjo është e rëndësishme kur qelizat që dëshironi të vrisni janë kancerogjene.

Cryosurgery është përdorur zakonisht për tumoret ose lezionet prekanceroze te gjetur në lëkurën tuaj. Megjithatë, disa tumore brenda trupit mund të trajtohen gjithashtu në këtë mënyrë.

Përparimet në teknologjinë e cryosurgery kanë zvogëluar në mënyrë dramatike efektet anësore afatgjata të shoqëruara me trajtimin. Nevojiten më shumë studime mbi efektet anësore afatgjata dhe efektivitetin e cryosurgery. Cryosurgery, i quajtur edhe cryotherapy, është e ngjashme me teknikën e përdorur kur mjekët ngrijnë lythat duke përdorur trajte të lëngshne të azotit. Dhimbja nga krioterapia mund të zgjasë deri në 3 ditë.

Shërimi është përgjithësisht i shpejtë (7 deri në 14 ditë) me dhëmbje pak ose aspak. Brenda disa orësh pas trajtimit, mund të formohet një flluskë. Kryokirurgjia kryhet më shpesh për të trajtuar kanceret ose lezionet precancerous në lëkurë. Sidoqoftë, ajo përdoret në disa organe të brendshme, siç është mëlçia, kur sëmundjet dhe problemet e tjera e bëjnë kirurgjinë konvencionale të vështirë ose të rrezikshme.

Flluska atëherë formon një kore dhe zakonisht bie brenda 2 deri në 4 javë. Ju do të ndjeni disa goditje ose djegie për disa minuta në vendin ku ne aplikojmë azotit të lëngshëm. Kjo zonë e lëkurës tuaj mund të vazhdojë të jetë e butë për disa ditë pas trajtimit.

Cilat janë efektet anësore të krioterapisë?

Ndërkohë që krioterapia mund të zvogëlojë acarimin e padëshiruar të nervit, nganjëherë mund të lërë indin e prekur me ndjesi të pazakontë, të tilla si mpirje ose ndjesi shpimi, ose me skuqje dhe acarim të lëkurës. Këto efekte janë përgjithësisht të përkohshme.

Efektet anësore të mundshme përfshijnë gjakderdhje, formimin e flluskës, dhimbjen e kokës, humbjen e flokëve dhe hipopigmentimin, por rrallëherë dhëmbëza. Lezione të lëkurës shpesh mund të trajtohen në një sesion të vetëm, edhe pse disa kërkojnë disa trajtime.

Cryosurgery është përdorur për të trajtuar lezione të lëkurës për rreth 100 vjet.