Pityriasis rosea: Kjo sëmundje shkakton skuqje në lëkurë. Dermatologet  e  quajnë  njollen  e madhe qe del e para dhe njolla nënë. Njollat më të vogla quhen bija.

Pityriasis rosea  është një sëmundje e zakonshme e lëkurës ,kjo njolle me  pamje te kuqje zakonisht zhduket vetvetiu pa trajtim. Ju mund të prisni të shihni  zbehjen dhe ikjen e skuqjes për rreth 6 deri në 8 javë. Ndonjëherë skuqja zgjat shumë më gjatë.Disa njerëz që kane kete këtë skuqje të lëkurës  duhet te shohin një dermatolog për të marrë trajtim për kruarjen.

Kush e merr pityriasis rosea?Njerëzit e të gjitha moshave dhe ngjyrave të lëkurës marrin pityriasis rosea, por kjo sëmundje e lëkurës ka më shumë gjasa të ndodhë: Ndërmjet 10 dhe 35 vjeç.Gjatë shtatzënisë. Çfarë e  shkakton pityriasis rosea?Askush nuk e di çfarë shkakton pityriasis rosea. Hulumtimet tregojnë se nuk është një alergji. Ne gjithashtu e dimë se kërpudhat (shumësi i kërpudhave) dhe bakteret nuk shkaktojnë këtë sëmundje të lëkurës. Një virus mund të jetë shkaku, por hulumtuesit duhet ta vërtetojnë këtë.Është e mundur që një virus shkakton pityriasis rosea, por kjo sëmundje e lëkurës nuk eshte  ngjitëse. Nuk duket se përhapet nga një person në tjetrin.Si e trajtojnë dermatologët pityriasis rosea?Pityriasis rosea zakonisht shkon pa trajtim. Ju mund të prisni që të keni puçrra rreth 6-8 javë para se të zhduket. Disa njerëz e kanë atë për 2 javë. Herë pas here, zgjat më shumë se 8 javë.Nëse një pacient ka kruarje të padurueshme, dermatologu  mund të përshkruajë një ilaç për të lehtësuar kruarjen.