Gjithashtu quhet condylomata acuminata.Lythat gjenital janë lytha që shfaqen në zonën gjenitale. Mund të ketë 1 lyth ose një grumbull lythat. Njerëzit i marrin këto lythat duke marre papillomavirusin njerëzor (HPV) nga dikush që është tashmë i infektuar me këtë virus. HPV është një infeksion seksualisht i transmetueshëm. Është e mundur të përhapet ose të merrni këto lytha edhe kur nuk mund t'i shihni ato. Nga 100 lloje të HPV, vetëm disa mund të shkaktojnë lythat gjenitale. Disa lloje HPV mund të shkaktojnë kancer të qafës së mitrës. Llojet e tjera mund të shkaktojnë kancer anal, kancer të penisit ose kancer të gojës dhe të fytit. Ju mund të merrni më shumë se një lloj HPV. Ka shumë mënyra për të trajtuar lythat gjenitale. Meqë lythat shpesh janë kokëfortë, mund të keni nevojë për më shumë se një vizitë tek dermatologu. Lythat gjenital shfaqen në madhësi dhe forma të ndryshme. Disa njerëz marrin disa lytha. Të tjerë marrin shumë lytha. Shenja më e zakonshme (ajo që shihni) e këtyre lythat janë: Gungave të vogla, të shpërndara që janë me ngjyrë të lëkurës ose pak më të errët.Një grup grumbujsh që duken si lulelakër.Rritjet në zonën gjenitale që mund të rriten ose të sheshtë dhe të lëmuar ose të përafërt.  Lythat gjenital shpesh nuk kanë simptoma (atë që dikush ndjen). Ndonjëherë lythat lyhen, djegin, lëndohen ose kane gjakderdhje.  Lythat gjenital mund të shfaqen në zonat e mëposhtme të trupit: femrat Vulva (gjenitale të jashtme femërore).Vagina.Qafën e mitrës.Ijë.meshkujt Penis.Scrotum.Kofshë.Ijë.Femra dhe meshkuj Në gojë ose në fyt pas seksit oral me një person të infektuar.Në ose rreth anusit pas seksit anal me dikë që ka HPV.Kush merr lythat gjenitale?Çdokush që ben seks mund të marrë papillomavirusin njerëzor (HPV), virusi që shkakton lythat gjenitale. Të paktën gjysma e njerëzve që kanë marrëdhënie seksuale kanë pasur një infeksion HPV. Kjo është më e zakonshme para moshës 30 vjeçare. Jo të gjithë ata që marrin një infeksion HPV marrin lythat gjenitale. Shumica e njerëzve kurrë nuk i marrin këto lythat sepse sistemi imunitar i trupit lufton me virusin. Shumica e njerëzve shpëtojnë virusin në disa vite dhe pastaj nuk janë më ngjitëse. Njerëzit që kanë një sistem imunitar të dobësuar mund të mos jenë në gjendje të luftojnë virusin. Kur trupi nuk mund të luftojë HPV, lythat gjenitale mund të rriten. Sistemi imunitar i një personi mund të bëhet i dobët nga një sëmundje si kanceri ose AIDS. Disa ilaçe, të tilla si ato për të parandaluar refuzimin e organeve, gjithashtu dobësojnë sistemin imunitar. Hulumtimet kanë gjetur se duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë për marrjen e lythat gjenitale sesa njerëzit që nuk pinë duhan. Nuk është e qartë pse. Ndonjëherë një fëmijë merr lythat gjenitale. Është e rrallë, por një nënë e infektuar mund ta kalojë virusin tek foshnja e saj gjatë lindjes. Lythat nuk mund të shfaqen menjëherë. Lythat gjenital në një fëmijë gjithashtu mund të jenë një shenjë e abuzimit seksual.Trajtimi mund të përfshijë një procedurë në zyrën e dermatologut ose një ilaç që vendosni mbi lythat. Në vijim përshkruhen trajtimet e ndryshme për lythat gjenitale.Cryosurgery (ngrirja e lythat me azot të lëngët).Heqje (prerë lythat).Elektrokauteri (të shkatërrojë lythat me një rrymë elektrike).Trajtim me lazer (shkaterroni lythat me drite lazer). Ndonjëherë trajtimi kërkon më shumë se 1 vizitë në zyrë.Trajtime të tjera: Ndonjëherë ilaçi injektohet në lythat .

Trajtimi mund të heqë lythat që shihni, por nuk mund të heqë qafe virusin. Nëse virusi mbetet, lythat mund të kthehen. Nëse ende e keni virusin, ju mund ta përhapni atë përmes seksit. Venia e një prezervativi gjatë seksit mund të zvogëlojë rrezikun e përhapjes së virusit.