LASERI ZGJIDHJE E PROBLEMEVE KOZMETIKE 

Lider  per koagulim & hemostaze te lezioneve vaskulare si:

  • TELEANGIEKTAZI (KAPILARET NE FYTYRE)
  • KAPILARET NE  KEMBE
  • HEMANGIOMAT
  • ANGIOMA STELARE
  • ERITEMA DIFUZE
  • GRANULOMA PYOGENE
  • ANGIOKERATOMA, etj.

Laseri eshte përdorur per here te pare për trajtimin e  patologjive te lëkures në 1963 nga Dr Leon Goldman. Edhe pse Goldman fillimisht ka përdorur një lazer rubin për trajtimin e lëkurës, lazerat u revolucionarizuan në vitet 1980, si rezultat i teorisë së photothermolysis selektive nga Anderson dhe Parrish.

Laseri Nd YAG me gjatesi vale 1064 eshte  përdorur me efektivitet, KTP, PDL, IPL, në telangiectasite (kapilaret) e fytyres, venat reticulare ne kembe dhe ka dhene rezultate jashtezakonisht te mira.

Me perdorimin e pulseve te gjata  arrihet eliminimin superior duke lene pas trajtimit me laser, purpura  minimale, të menjëhershme dhe pa hiperpigmetime post-inflamatore (shenja). Gjate seances se pare mund te arrihet nje rezultat  26% - 50%  ne varesi te lokalizimit, prezences, 51% -75% nese keto probleme jane me pak te shprehura. Zhdukja totale e tyre mund te shihet zakonisht  pas 13 javesh.

TELEANGIEKTAZI, ERYTEM FACIALE: perkeqesohen nga demtimi i diellit, skuqja e fytyrës është më  e dukshme , zakonisht verehet nje  eritemë (skuqje) e hundës dhe faqeve, dhe shpesh ne mjekër dhe balle. Nje patologji e tille eshte dhe Akne Rosacea. Laseri Nd YAG  1064 nm per kete problem konsiderohet si me efektivi per rezultatet e deshiruara krahasuar me aparatet e tjera per probleme vaskulare.

Laseri Nd YAG 1064 - nm  eshtë përdorur me efektivitet  në telangiectasit e  këmbëve, ne venat reticulare, dhe ka treguar rezultate shume te mira.

Lezionet Vaskulare Pediatrike (njollat e kuqe te lindura) malformacione kapilare vaskulare jane psikologjikisht  dhe nga ana sociale, shqetësuese për pacientët ashtu si edhe port wine stains dhe hemangiomat. PWS ndodhin 0.3% deri ne 0.5%  tek te sapolindurit. Në përgjithësi, Port Wine Stain ne trajtimin me lazer kane rezultuar ne pastrim të dukshëm dhe  efekte anësore të pakta, është i sigurt dhe efektiv, por trajtimi me  lazer i  hemangiomave  me siperfaqesore, pa qene shume te thelle japin rezultate te mira gjate trajtimit.

Fëmijët më të vegjël se 1 vjec kane  më teper  efektshmeri dhe të kërkojnë më pak trajtime se individët më të vjetër, kështu mjekët këshillojnë trajtimin e pacientit sa më shpejt të jetë e mundur fizikisht për të ulur efektin psikologjik te nishanit dhe për të shmangur hipertrofine me kalimin e moshes.

Ndryshe nga  PWS, Hemangiomat janë poliferacione beninje te indit endotelial. Këto probleme vaskulare janë  më të zakonshme në fazën neonatale. Prekin 1,1% -2,6% të sapolindurve. Ndodh 3 here me shume tek femrat se tek meshkujt. Origjina e paqartë: ndoshta një gabim ne Tremujorin e pare te zhvillimit në lidhje me vasculogenezen dhe / ose angiogenezen ose rezultat i qelizave placentare te embolizuara. Mendohet lidhja e  nje trashegimie autosomale  dominante.

Limitimi Trajtimit te tipeve te Hemangiomave: hemangioma varet nga: vendndodhja anatomike e saj; thellësinë e përfshirjes (sipërfaqësore, të thellë, ose i përzier);  Madhësia dhe masa e hemangiomes;  Faza aktuale e lezionit (përhapja,  ngritja); Impakti funksional; Disponueshmëria e trajtimeve të caktuara (p.sh., lazer); dhe ankesat e  prindërve, trajtimeve të parakohshme me kirurgji excisionale te cilat shpesh mund të çojnë në rezultate më negative se sa një plagë e patrajtuar.

Angiokeratoma janë një grup i sëmundjeve të enëve të gjakut që janë të rralla, klinikisht, papula blu-të-kuqe me një sipërfaqe me luspa, të cilat konvergojnë në pllaka. Angiokeratoma e Fordyce eshte  nje forme me e shpeshte, janë të vendosura në zonën gjenitale të të dy gjinive. Ato janë  beninje, zakonisht lezionet asimptomatikë, por ato mund të mbushen me gjak në mënyrë spontane për shkak të traumave.