Eshtë një lezion vaskular që ndodh në të dyja, mukozë dhe lëkurë dhe shfaqet si një rritje e madhe e indeve për shkak të acarimit,pra nje shumezim i eneve te vogla te gjakut. Shkaku i granulomës pyogenike është i panjohur. Faktorët e mëposhtëm janë identifikuar të kene një rol  në zhvillimin e tyre si: Trauma, Disa raste zhvillohen në vendin e një dëmtimi , ose psh. Infeksioni: Staphylococcus aureus është shpesh i pranishëm në plagë. Kur jane te vogla ato mund te ikin dhe vete,nga ngacmimet pacientet mund te kene gjaakrrjedhje qe e bene te shkoje tek mjeku,i cili vendos me pas nese duhet nderhyre pe heqe,kirurgjikale,me laser apo elektrobisturi.