Lythat janë beninje (jo kanceroze) të rritjes së lëkurës që shfaqen kur një virus infekton shtresën e siperme të lëkurës.

Viruset që shkaktojnë lythat quhen papillomavirusi njerëzor (HPV). Ju keni më shumë mundesi të merrni një nga këto viruse në qoftë se keni prerë ose dëmtuar lëkurën tuaj në një farë mënyre.

Virusi  është ngjitës.

Warts mund të përhapet nga kontakti me lezen ose diçka që preku lezen. Lythat shpesh janë të lëkurës dhe ndihen të përafërt, por ato mund të jenë të errëta (kafe ose gri-të zeza), të sheshta dhe të lëmuara.

Lythat e zakonshëm kanë këto tipare:

1) Rriten më shpesh në gishta, rreth thonjve dhe në shpinë të duarve.

2) Janë më të zakonshme ku është prishur lëkura, të tilla si nga tharja e thonjve ose kafshimi thonjve .

3) Mund të ketë pika të zeza që duken si fara (shpesh të quajtura "farë" lytha). Më shpesh ndjehen si gunga të ashpra.

4) Lythat ne këmbë (i quajtur edhe lythat ne shput) Lythat e shputës kanë këto tipare:

   4.1 Rriten më së shpeshti në thembra (sipërfaqja e shputës) të këmbëve.

   4.2 Mund të rritet në grupe (lythat mozaik).

   4.3 Shpesh janë të sheshta ose rriten brenda (ecja krijon presion, që shkakton lythat të rriten brenda).

   4.4 Mund të lëndohet, ndjehet sikur ke guralec në këpucën tënde. 

   4.5 Mund të ketë pika të zeza.