Heqja e  Keratosis aktinike i referohet një lezion i lëkurës, e  kuqe, e trash, me luspa  që zakonisht varion nga 2mm deri në 6mm ose më shumë.

Këto lezione janë konsideruar prekanceroze.

Duke prekur kryesisht njerëzit me lëkurë të celet, keratosa aktinike shkaktohet nga ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë të diellit dhe shtretërve për bronzature.

Lezionet  e patrajtuara, deri në 10% të lezioneve ,do të zhvillohen në karcinoma qelizore.

Më rrallë, ata zhvillohen në karcinoma qelizore basale.

Trajtimi me lazer Co2 mund të përdoret për të hequr keratosat aktinike para se të bëhen kancerogjene.

Gjithashtu mund të heqë nishane, qoftë për shkaqe estetike ose shëndetësore.

Trajtimi e nishaneve është thelbësor për nishanet që kanë filluar të rriten, rrjedhin gjak ose qe ndryshojnë, pasi ato mund të transformohen në melanoma - forma më vdekjeprurëse e kancerit të lëkurës.

Çdo paraqitje e papritur ose ndryshim në një plagë, pllakë ose nishan është shqetësuese dhe duhet të jeni në vëmendjen e dermatologut tuaj  në mënyrë që të merrni trajtim në kohën e duhur.