Vereni se duart tuaja jane te thata, me luspezime dhe të dhimbshme ,atehere keto jane shenja qe ju orienton se ju keni  ekzeme te duarve .Lëkura në duart tuaja eshte e thate, e trashe dhe me luspa? A keni çarje të thella dhe të dhimbshme në duart tuaja që lengezojne? Ju mund të keni më shumë se lëkurë të thatë. Ekzema e dorës mund të jetë fajtori.

Ekzema e duarve  mund të paraqese këto shenja:

Lëkura e thatë, e çarë (shpesh shenjë e parë)

Njolla te lëkurës së kuqe (ose ngjyrë kafe të errët) të irrituar

Lëkurës me luspa dhe e  përflakur që mund të kruhet

Djegia si  ndjesi

Vezikul, kruarje

Çarje të thella dhe të dhimbshme

Lëkura mund te paraqese gjakderdhje te lehta ose carje,kruste (korre), qelb, dhe dhimbje.

Për shkak se shpesh duket si një lëkurë e thatë, ekzema e dorës lehtë mund diagnostikohet ne menyre te gabuar për lëkurën e thatë. Ndryshe nga lëkura e thatë, ju keni nevojë për më shumë se një  zbutes të mirë për të permiresuar  ekzemën e dorës.zgjidhja,kërkon gjetjen e shkakut.Trajtimi efektiv fillon me gjetjen e shkakut. Çdo gjë që irriton lëkurën tuaj mund të shkaktojë ekzemë në dorë. Edhe diçka e padëmshme si uji mund të irritojë lëkurën tuaj nëse shpesh keni duart e lagura. Shumë njerëz që shpesh kanë duart e lagura gjatë gjithë ditës, si infermieret, stilistët e flokëve dhe hidrauliket mund te jene te predispozuar  per ekzemë te duarve .

Puna me kimikate si  detergjentë ose çimento gjithashtu rrit rrezikun. Ekzema e dorës është e zakonshme tek punëtorët të ndërtimit dhe makinistëve.Ekzema e dorës mund të shkaktohet gjithashtu nga një reaksion alergjik. Disa punonjës të kujdesit shëndetësor shfaqin ekzema të dorës nga veshja e dorezave me latex. 

Ju gjithashtu keni një rrezik më të lartë të zhvillimit të ekzemës së dorës në qoftë se keni pasur dermatit atopik (shpesh të quajtur ekzemë) tek fëmijët.Për shkak se ka kaq shumë alergen mund të shkaktojnë ekzemë në dorë, gjetja e shkakut mund të jetë e ndërlikuar. Deri sa të gjeni shkakun dhe ta shmangni atë, ekzema e dorës mund të përkeqësohet.

Trajtimi përfshin shmangien e shkakut kur ju beni nje lidhje me te.

Kur të shihni një dermatolog?

Nëse keni duart shumë të thata, të dhimbshme dhe duke përdorur hidratant gjithë ditën nuk arrin të sjellë lehtësim te gjendjes , ju mund të keni ekzemë duarve. Pa trajtim dhe masa parandaluese, ekzema e dorës tenton të përkeqësohet.Nje mjekim i duhur dhe ndjekje nga mjeku dermatolog do ju ofroje zgjidhjen me te mire te problemit.